environment: live domain: intermediair.abnamro.nl user: No user entity type: No type database: abn360-live

vrijdag 26 maart 2021

Visie op rente en euro – ECB wil stijging lange rente beteugelen

Visie ongewijzigd, ramingen lange rente aangepast

  • De lange rente is de afgelopen weken fors gestegen
  • ECB probeert stijging van de lange rente te beteugelen
  • Het Economisch Bureau van ABN AMRO heeft hun ramingen aangepast en verwachten dat dat lange rente wat zal dalen
  • De ramingen voor de euro-dollarkoers zijn ongewijzigd

Visie op rente en euro – ECB niet tevreden met stijging lang rente

De lange rente is sinds eind januari gestegen. Dit gebeurde mede onder invloed van gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Hier heeft de combinatie van een forse fiscale stimulans en een ruim monetair beleid de inflatieverwachtingen aangewakkerd, met een stijging van de Amerikaanse lange rente tot gevolg. Omdat wereldwijde financiële markten nauw verbonden zijn, heeft dit ook de Europese lange rentes wat omhoog getrokken. Daarnaast speelde mee dat de inflatie in de eurozone in januari sterk is gestegen.

Een aantal beleidsmakers van de ECB, waaronder president Christine Lagarde en hoofdeconoom Philip Lane, heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat de centrale bank niet tevreden is met de stijging van de lange rente in de eurozone. Het niveau van de rente op staatsobligaties is “zeer belangrijk bij de doorwerking van het monetaire beleid op de economie”, aldus de beleidsmakers. Daarom “volgt de ECB de rente-ontwikkelingen momenteel nauwgezet”, Ook zei Philip Lane dat de ECB haar aankopen van obligatieleningen “flexibel zou inzetten om te voorkomen dat de lange rente dusdanig stijgt dat het inflatie-doel van de centrale bank in gevaar komt”.

De ECB heeft een aantal wapens om de stijging van de rente te beteugelen. Om te beginnen is er nog genoeg ruimte in het PEPP aankoopprogramma om het wekelijkse aankoopbedrag flink op te voeren. Daarnaast kan de ECB de duur van het programma nogmaals verlengen tot na maart 2022. Hiermee zou ook meteen duidelijk worden gemaakt dat een eerste renteverhoging nog heel ver in het verschiet ligt en het monetaire beleid nog zeer lang erg ruim blijft.

Verder in deze 'Visie op rente en euro'

  • Lange rente kan weer wat dalen, ramingen aangepast
  • Ramingen voor euro-dollarkoers ongewijzigd
Lees de complete 'Visie op rente en euro'

Meer economisch nieuws

Met ons samenwerkende intermediairs kunnen terecht in ons archief (login nodig).

Geen login? Bezoek dan 'ABN AMRO Insights':