environment: live domain: intermediair.abnamro.nl user: No user entity type: No type database: abn360-live

donderdag 7 mei 2020

Visie op rente en euro – Verdere verruiming door de ECB

Op 1 mei 2020 publiceerde het ABN AMRO Economisch Bureau de nieuwe 'Visie op rente en euro'.

Visie ongewijzigd, lichte aanpassing Nederlandse rente

  • ECB kondigde verdere verruiming aan
  • We verwachten geen renteverlaging door de ECB
  • Aankoopprogramma ECB waarschijnlijk verder omhoog
  • Lange rente gaat binnenkort omlaag
  • Stijging dollar gaat nog wat verder

Samenvatting

Verdere verruiming door ECB....

De ECB kondigde gisteren een verdere verruiming aan. Bij de vorige reguliere vergadering (midden maart) had de ECB het beleid verruimd door haar aankoopprogramma te vergroten en de voorwaarden voor de gerichte langetermijn-herfinancierings-transacties (TLTRO’s) flink te versoepelen. Een week later al kwam de ECB – onverwachts – met extra noodmaatregelen: zij kondigde een enorm, extra opkoopprogramma aan (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP).

De nieuwe verruiming houdt in dat de rente op TLTRO’s met 25 basispunten wordt verlaagd en nu op -0,5% ligt, of zelfs op -1% als banken voldoen aan specifieke voorwaarden. Ook komt de ECB met een nieuw type ‘niet-gerichte’ langetermijntransacties (PELTRO’s), met een rente van -0,25%. De PELTRO’s moeten ervoor zorgen dat gedurende de pandemie de geldmarkt soepel blijft werken.

… en waarschijnlijk komt er nóg meer verruiming

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat de ECB nóg verder gaat verruimen – door het PEPP te vergroten. Waarom denkt men dat? De ECB heeft aangegeven klaar te staan om het PEPP uit te breiden. ECB-president Lagarde zei dat de Bank ‘vastberadener is dan ooit’ om weer in te grijpen als dat nodig is. Bovendien moet de inflatie omhoog. Maar ondanks alle steunmaatregelen van overheden lijkt de inflatie flink omlaag te gaan. Het Economisch Bureau van ABN AMRO voorziet dat de inflatie in de eurozone tijdelijk zelfs negatief wordt. Ten slotte moeten overheden veel meer geld lenen om hun forse steunmaatregelen te financieren. Dat drijft de rente op – en ook de renteverschillen binnen de eurozone. Maar dat wil de ECB niet. Het stijgen van de rente kan de ECB tegengaan door de extra obligatieleningen te gaan opkopen. Het Economisch Bureau van ABN AMRO schat dat het PEPP (nu EUR 750 mld) met EUR 500 mld wordt vergroot.

Verder in deze 'Visie op rente en euro'

  • Lange rente gaat weer omlaag
  • Dollar eerst nog sterker
Lees de complete 'Visie op rente en euro'

Meer economisch nieuws

Met ons samenwerkende intermediairs kunnen terecht in ons archief (login nodig).

Geen login? Bezoek dan ABN AMRO Insights':