environment: live domain: intermediair.abnamro.nl user: No user entity type: No type database: abn360-live

dinsdag 7 juli 2020

Dossier COVID19 - De Nederlandse economie na de lockdown

Op 7 juli 2020 publiceerde het ABN AMRO Economisch Bureau een nieuw artikel over de Corona crisis

In juni een opleving, maar niet terug naar ‘normaal’
 • Tijdens de ‘lockdown’ kwam zo’n 20% van de Nederlandse economie tot stilstand.
 • De economische activiteit veert op na de heropening in juni…
 • …. maar actuele data laten zien dat economische activiteit wordt beperkt door maatregelen en negatief sentiment.
 • In juni lagen de totale consumentenbestedingen nog steeds 10% lager dan vorig jaar.
 • Pas eind 2022 zal de Nederlandse economie herstellen naar het niveau van eind 2019.

Samenvatting

Op 1 juni ging de Nederlandse economie grotendeels weer open

Op 11 mei werd een deel van de ‘lockdown’-maatregelen versoepeld. Hoewel sommige bestedingscategorieën hiervan profiteerden, concludeerden we al dat de heropleving niet spectaculair was (zie: Consumenten gaven 19% minder uit tijdens de lockdown). De maatregelen werden verder versoepeld op 1 juni, waarbij zelfs werd gesproken van een ‘heropening’ van de economie (zie hieronder een overzicht van de versoepelde maatregelen). Toch mag nog niet alles; zo blijven discotheken gesloten en zijn grote, vergunningplichtige evenementen nog steeds niet toegestaan. Al met al keerde de Nederlandse economie grotendeels terug naar het ‘normaal’ van voor de coronacrisis. Maar zien we dit ook terug in de economische data? In deze publicatie onderzoeken we aan de hand van actuele data hoe succesvol de heropening van
de Nederlandse economie in juni is geweest.

In juni veert de economie terug, maar niet naar niveau van voor coronacrisis

Uit transactiedata van ABN AMRO blijkt dat ondanks de heropening de totale consumptieve uitgaven in juni gemiddeld nog steeds onder het niveau lagen van dezelfde maand in 2019.2 Wij berekenden op 20 mei dat consumenten tijdens de lockdown circa 19% minder uitgaven. Deze ‘nowcast’ (snelle berekening) werd bevestigd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat op 22 juni rapporteerde dat consumenten in april zo’n 17% minder hebben besteed dan in april 2019. Uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat huishoudens in mei bijna 10 miljard euro spaarden, de grootste toename van spaargeld sinds het begin van de reeks in 1998. Op basis van onze transactiedata hebben we berekend dat de gemiddelde consumentenbestedingen in juni nog steeds 10% onder het niveau van juni 2019 lagen.

Met name de categorieën entertainment en reizen laten nog steeds een forse krimp zien doordat een deel van deze sectoren nog op slot zit. Maar ook de bestedingen aan categorieën die begin juni wel grotendeels ‘open’ gingen, vallen tegen. Bestedingen aan kleding, schoenen en wellness veren net als die aan de horeca niet terug naar het niveau van voor de coronacrisis. Alleen de detailhandel bleef het goed doen: het CBS rapporteerde dat in mei de detailhandel 8,2% meer heeft omgezet dan in mei 2019 (nominaal, volumestijging was circa 6%). Uit onze transactiedata blijkt dat vooral supermarkten en lokale speciaalzaken meer omzet draaiden dan normaal, zowel online als offline. Deze trend zette zich in juni voort.

Over de gehele linie zien we dat ook in juni de consumptie onder die van juni 2019 blijft, mede door de ‘anderhalve-meterregels’, aanhoudende vrees voor besmetting en verhoogde inkomensonzekerheid. Van ‘inhaalgroei’ is geen sprake en daarmee lijkt het V-vormige herstel, met een snelle terugkeer van de economische groei van voor de coronacrisis, van tafel. Sterker nog: de eerste contouren van een 95%-economie worden langzaam zichtbaar.

Verder in deze publicatie

 • Mobiliteitspatronen herstellen langzaam, maar keren niet terug naar niveaus van voor coronacrisis
 • Ook het bedrijfsleven laat geen volledig herstel zien 
 • Nog steeds veel minder passagiersvluchten
 • Voorlopende indicatoren voor investeringen laten zwak herstel zien in juni
 • Vertrouwen lijkt te groeien
 • Is een opleving in vertrouwen goed nieuws voor de toekomst? 
 • Dat betekent het derde kwartaal een forse opleving, maar daarna gematigde groei
Lees het complete artikel

Meer Corona gerelateerd economisch nieuws

Met ons samenwerkende intermediairs kunnen terecht in ons archief van Coronavirus publicaties (login nodig).

Geen login? Bezoek dan ABN AMRO Insights':