environment: live domain: intermediair.abnamro.nl user: No user entity type: No type database: ABN360-live

Zo wordt verduurzamen een ABC-tje

Duurzaam adviseren: een ABC(D)'tje

Steeds meer huiseigenaren willen hun huis verduurzamen. Bijvoorbeeld voor een beter milieu, om energiekosten te besparen of voor meer wooncomfort. Ook vanuit de overheid is er toenemende aandacht voor verduurzaming zoals het Klimaatakkoord en maatregelen voor Co2-reductie.

Consumenten weten alleen vaak niet precies hóe ze kunnen verduurzamen. Hierin kun jij als adviseur een belangrijke rol spelen. Onze duurzame ABC helpt je om direct van toegevoegde waarde te zijn voor klanten die hun huis willen verduurzamen en energie willen besparen.

Duurzame ABC: de A is van Adviseren

In 2020 is een duurzaam advies essentieel om het verschil te blijven maken.

Duurzaamheid als vast onderdeel van je adviesgesprek
Naast een toenemende vraag vanuit consumenten om hun huis te verduurzamen voorspellen economen dat op de langere termijn energie alleen maar duurder wordt. Zo wordt de noodzaak voor verduurzaming alleen maar groter. Huizenbezitters weten alleen vaak niet hoe ze kunnen verduurzamen en welke prioriteiten ze daarin moeten stellen. 

Hierin kun jij als adviseur een essentiële rol vervullen. Door in je adviesgesprek klanten de weg te wijzen in het oerwoud aan verduurzamingsmogelijkheden, snel de kosten en opbrengsten voor hen op een rij te zetten en hen concreet te helpen bij de financiering ervan. Zo kun je eenvoudig je financiële advieskracht versterken.

Duurzame ABC: de B is van Besparen

Besparen op energielasten
Door stijgende energielasten wordt het steeds interessanter voor klanten om hun huis te verduurzamen. Je kunt hen hierin helpen door hun inzicht te geven in de kosten en opbrengsten van energiebesparende oplossingen voor hun woning.

Besparen op financieringskosten

 • Duurzaam Wonen Hypotheek
  Zowel nieuwe als bestaande klanten kunnen energiebesparende maatregelen financieren met de Duurzaam Wonen Hypotheek. Tegen aantrekkelijke rente en voorwaarden kan een klant geld lenen voor bijvoorbeeld een zonneboiler of hoogrendement beglazing. 
  De rentetarieven zijn nu tijdelijk zelfs extra aantrekkelijk. Voor 10 jaar vast is de rente bijvoorbeeld slechts 0,74% (feb. 2020).

 • Duurzaamheidskorting
  Heeft een klant al een woning met definitief energielabel A, dan geven wij bij aankoop, oversluiten én renteherziening 0,15% korting op het rentetarief voor duurzame onderpanden. Deze duurzaamheidskorting geldt ook voor nieuwbouwwoningen die voldoen aan het Bouwbesluit 2015.

Duurzame ABC: de C is van Combineren

Met de juiste combinatie van producten en (subsidie)regelingen creëer je een compleet en duurzaam advies op maat. En dat is nodig, want het verduurzamen van een huis is niet goedkoop. Daarnaast kan een klant ook maar bij een aantal geldverstrekkers terecht om bijvoorbeeld een hogere hypotheek af te sluiten voor energiebesparende maatregelen.

Koploper
Uit onderzoek van de Consumentenbond (juni 2019) komt ABN AMRO als koploper naar voren als hypotheekverstrekker voor energiebesparende maatregelen. Een klant profiteert bij ons van de volgende voordelen:

 • Meer lenen dan de woningwaarde: klant mag max. 106% lenen bij investeringen in energiebesparende maatregelen.
 • Meer lenen op inkomen: klant mag € 9.000 extra lenen bovenop de maximale leensom op basis van het inkomen. Bij een nul-op-de-meter woning zelfs max. € 25.000 extra. 
 • Duurzaamheidskorting: voor een huis met een definitief energielabel A krijg je over de hele hypotheek 0,15% rentekorting. Deze korting geldt bij aankoop van de woning, oversluiten én renteherziening.
 • Tijdelijk extra aantrekkelijke rentetarieven: met de Duurzaam Wonen Hypotheek is de rente voor 5 jaar slechts 0,49%. Deze actietarieven gelden tot en met donderdag 31 maart 2020. 
 • Goede voorwaarden bouwdepot: met een zogenoemd Energiebespaarbudget kun je bij ons een bouwdepot aanvragen met flexibele voorwaarden. Klanten regelen het dan nu en beslissen later.

Duurzame ABC(D): de D is van Diplomeren

In april 2020 zouden wij samen met Dukers & Baelemans zes workshops in het land organiseren over verduurzaming en energiebesparing. Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, moesten wij deze workshops helaas annuleren. Zodra wij in de gelegenheid zijn, organiseren wij deze workshops opnieuw. Uiteraard brengen we je dan meteen op de hoogte.

Handige links