10 september 2015

Sector update Bouw - Woningrenovatie heeft toekomst

Op 9 september 2015 publiceerde het Economisch Bureau van ABN AMRO een nieuwe Sector update Bouw. In deze uitgave aandacht voor het belang van renovatie voor de woningbouw.

De renovatie van woningen is belangrijk voor de woningbouw. Renovatie is namelijk minder conjunctuurgevoelig dan nieuwbouw. Renovatie is tijdens de crisis ook nog eens door de overheid gestimuleerd door het verlagen van de btw op arbeid. Kleine bouwers die actief zijn in de woningrenovatie, kleine installateurs en afwerkingsbedrijven hebben geprofiteerd van deze btw-verlaging. Ook aanverwante sectoren zoals keukenwinkels hebben geprofiteerd van de btw-verlaging. Ondanks dat de btw weer is verhoogd, blijven de vooruitzichten voor bouwers actief in woningrenovatie positief. Mede door de verder aantrekkende woningmarkt.

Stijgende woningprijzen en aantallen transacties 2015 en 2016

Een veelgehoord argument voor verlenging van de btw-verlaging is dat (kleine) bouwbedrijven na 1 juli zonder werk komen te zitten omdat consumenten als gevolg van de btw-verhoging hun woning niet meer laten renoveren. Dit is niet waarschijnlijk. De reden hiervoor is de aantrekkende woningmarkt. Wij verwachten voor zowel 2015 als 2016 een stijging van de woningprijzen en aantallen transacties. Dit is ook terug te zien in het aantal afgegeven vergunningen, die stijgen licht.

Lees de complete Visie op rente en euro:


Meer economisch nieuws

Met ons samenwerkende intermediairs kunnen terecht in ons archief met relevante analyses. (login nodig!)

Geen login? Economisch nieuws rechtstreeks in uw mail ontvangen? Bezoek dan ABN AMRO Insights':